Groszkowa zupa kremowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    3/4 litra
  • groszek zielony

    1 puszka
  • śmietana

    1 szklanka/słodka
  • żółtko jaja

    3 szt.
  • sól do smaku

  • ciasto francuskie

    1 płat
  • olej

    4 łyżki/aromatyzowany
  • papier do pieczenia

  • mleko

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Groszek wraz z zalewą rozgrzać, zmiksować , następnie połączyć z gorącym wywarem warzywnym. Przyprawić do smaku, wlać śmietanę rozmieszaną z 2 żółtkami i podgrzać( nie gotować). Płat ciasta francuskiego, pokroić w paski i skręcić w świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka, zapiec w temperaturze 200 stopni przez 12 minut. Zupę kremową rozlać na talerze, skropić aromatyzowanym olejem i podawać z dodatkiem świderków francuskich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 15.10.2014 18:37
taka zupa to dla mnie przysmak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat