Groszkowa zupa kremowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    5 szklanki
  • zielony groszek

    40 dag
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietanka

    1/2 szklanki
  • mleko

    2/3 szklanki
  • sól do smaku

  • cukier

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
W małej ilości wody ugotować groszek z dodatkiem masła, następnie zmiksować. Przetartą masę rozprowadzić wywarem warzywnym i zagotować. Doprawić zawiesina mąki z mlekiem, przyprawić do smaku i znowu zagotować. Przed podaniem dodać do zupy żółtka rozmieszane ze śmietanką i posiekanym koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 06.06.2014 22:59
Trzeba dodawać masło skoro jest śmietana i mleko ?
gibli 06.06.2014 21:06
fajny kremik)
Zdzisław 06.06.2014 18:32
dla mnie smaczne danie na talerzu podano
Kuchenka 06.06.2014 12:27
podoba mi się :)
pestka 06.06.2014 12:01
bardzo smaczna zupa
berys18 06.06.2014 11:05
bardzo apetyczna
Wacław 06.06.2014 10:17
bardzo apetyczna zupa ,ładnie podana
marcia7 05.06.2014 19:09
super kremik
IwonaDD 05.06.2014 18:45
mega apetyczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat