Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszkowa rolada

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1 kg
groszek zielony 400 gram
serek mascarpone 1 łyżka
ser żółty 8-10 dag
masło 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
przyprawa do potraw do pieczeni wieprzowej
olej
białe wino 0,5 szklanki

Porada

Roladę można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno jako przystawkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Groszkowa rolada

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Groszkowa rolada foto
2
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim ¾ groszku
Krok 2 - Groszkowa rolada foto
3
Pod koniec smażenia dodajemy do niego serek mascarpone oraz sól i pieprz do smaku. Gdy ser się rozpłynie groszek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Groszkowa rolada foto
4
Masę groszkową wykładamy równomiernie na przygotowany wcześniej płat wieprzowy.
Krok 4 - Groszkowa rolada foto
5
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch nacieramy olejem i oprószamy dodatkowo przyprawami.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. Po około 0,5 godzinie pieczenia podlewamy ją winem. Na około 7 minut przed końcem pieczenia do otrzymanego wywaru dodajemy pozostały groszek (odstawiona ¼ części).
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Krok 5 - Groszkowa rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.12.2015 19:23
ładna i smaczna.
ben-ka 16.12.2015 18:06
Ja nie jadłam, ale bardzo mi się podoba.
adelajda 16.12.2015 15:08
apetyczna rolada
Aleksandra/Olcia 16.12.2015 14:04
super mięsko,nie tylko na obiad ale i na przystawkę
sliwka 16.12.2015 13:40
Pięknie, smacznie to jest to;))
aginaa 16.12.2015 13:38
super sie prezentuje
bietka 16.12.2015 12:43
smaczne mięsko : )
ilka01 16.12.2015 11:15
pychota :)
Benita 16.12.2015 11:13
Wygląda cudnie
Mniam 16.12.2015 10:24
Wspaniała pieczeń! Przepyszna i do tego pięknie się prezentuje.
IKrakowianka 16.12.2015 10:22
bardzo efektowna
gosia56 16.12.2015 09:25
super mięsko;)
Malinka 16.12.2015 09:25
Jadłam i wiem, że smakuje i to bardzo!
Ewelina1991 16.12.2015 09:15
pysznie wygląda
Poison1988 16.12.2015 08:00
człowiek je oczami - stara prawda ;)
Konczi 16.12.2015 07:34
ciekawy pomysł na roladkę
dollce 16.12.2015 01:28
Fajna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak