Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

groszek ptysiowy1

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 12 dag
masło lub margaryna 6 dag
woda 250 ml
jajko 3-4 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: groszek ptysiowy1

Wodę zagotować, dodać tłuszcz, rozpuścić, wsypać przesianą makę; mieszać podgrzewając, aż mąka straci zapach surowizny. Zestawić z ognia ucierając. Do przestudzonej masy dodawac po jednym jajku(łącznie 3-4 w zależności od gęstości masy) rozcierając. Wyciskać workiem cukierniczym groszek ptysiowy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp.220 stopni C. Po 5 min. uchylić piekarnik, aby usunąć parę; obniżyc temp. piekarnika do 190 stopni C aby ciasto się wysuszyło. Pieczemy ok.15- 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wolochski 31.01.2011 22:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak