groszek ptysiowy1

groszek ptysiowy1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    12 dag
  • masło lub margaryna

    6 dag
  • woda

    250 ml
  • jajko

    3-4 szt.
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania groszek ptysiowy1

Wodę zagotować, dodać tłuszcz, rozpuścić, wsypać przesianą makę; mieszać podgrzewając, aż mąka straci zapach surowizny. Zestawić z ognia ucierając. Do przestudzonej masy dodawac po jednym jajku(łącznie 3-4 w zależności od gęstości masy) rozcierając. Wyciskać workiem cukierniczym groszek ptysiowy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp.220 stopni C. Po 5 min. uchylić piekarnik, aby usunąć parę; obniżyc temp. piekarnika do 190 stopni C aby ciasto się wysuszyło. Pieczemy ok.15- 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

wolochski 31.01.2011 22:24
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat