Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 lyzki
mąka 6 lyzek
jaja 3 szt
sól do smaku
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Wodę z masłem zagotować, do wrzątku wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto chwilę podgrzewać,[ ciągle mieszając] aż stanie sie lekko przejrzyste. Nastepnie zdiąć z ognia i ucierać do ostudzenia. Gdy ciasto będzie chłodne dodać szczyptę soli, wbijać po 1 jajku, ucierać. Ciasto włożyć do worka cukierniczego, wyciskać na przygotowaną blaszkę maleńkie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na jasnozłoty kolor. Podawać do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.11.2013 23:39
wspaniały przepis
IlonaAlbertos 19.10.2012 22:23
Do zupy idealny.
gacopierz23 23.06.2012 16:45
świetne do zup kremów
Małgorzata113 13.01.2011 10:10
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak