Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda zimna

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka pszenna

    1 szkalnka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Groszek ptysiowy foto
Wodę zagotować z cukrem. Odstawić.
Krok 2 - Groszek ptysiowy foto
Wsypać jednym ruchem całą ilość mąki, mieszając energicznie do utworzenia się kluchy. Położyć ponownie na palnik przez ok 3 min cały czas mieszając
Krok 3 - Groszek ptysiowy foto
Ostudzić, wbijać po 1 jajku, mieszając.
Krok 4 - Groszek ptysiowy foto
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać małe kuleczki. Piec w 200 st C ok 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzik239

29.01.2016 16:56
Fajny domowy dodatek do zup typu krem.

Habibi

29.01.2016 14:19
lubię pochrupać drobniutki, ale ie mam cierpliwości go robić ;)

RenataZ-et

29.01.2016 09:57
idealny do zupy krem

norweska20

28.01.2016 19:05
smakowity dodatek do zup

Katarzyna/kate1980

28.01.2016 19:01
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat