Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda zimna 1 szklanka
jajko 5 sztuk
margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szkalnka

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z cukrem. Odstawić.
Krok 1 - Groszek ptysiowy foto
2
Wsypać jednym ruchem całą ilość mąki, mieszając energicznie do utworzenia się kluchy. Położyć ponownie na palnik przez ok 3 min cały czas mieszając
Krok 2 - Groszek ptysiowy foto
3
Ostudzić, wbijać po 1 jajku, mieszając.
Krok 3 - Groszek ptysiowy foto
4
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać małe kuleczki. Piec w 200 st C ok 25 min.
Krok 4 - Groszek ptysiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 29.01.2016 16:56
Fajny domowy dodatek do zup typu krem.
Habibi 29.01.2016 14:19
lubię pochrupać drobniutki, ale ie mam cierpliwości go robić ;)
RenataZ-et 29.01.2016 09:57
idealny do zupy krem
norweska20 28.01.2016 19:05
smakowity dodatek do zup
Katarzyna/kate1980 28.01.2016 19:01
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak