Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
sól 1 szczypta
mąka 80 g
masło 35 g
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Kroki postępowania

1
Do małego garnka nalewamy wody i umieszczamy w nim masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Krok 1 - Groszek ptysiowy foto
2
Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładam do miksera, wbijam stopniowo po jednym jajku i miksuje aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie.
Krok 2 - Groszek ptysiowy foto
3
Takie ciasto przekładamy do szprycy, (lub tak jak u mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe kuleczki.
Krok 3 - Groszek ptysiowy foto
4
Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Krok 4 - Groszek ptysiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 14.11.2013 11:28
Milka co to za egzamin z groszkiem?:-)
Milka100 14.11.2013 09:40
fajny ten groszek, miałam go na egzaminie
Magula 24.10.2013 21:20
dziekuje za miłe komentarze, przepis jest naprawdę prosty
sanielcia 23.10.2013 20:11
super przepis
Cranberry 23.10.2013 19:47
Piękny ten groszek
Jolie 23.10.2013 19:47
super, na pewno o wiele lepszy niż ten ze sklepu :)
Barbara13 23.10.2013 19:43
świetny do różnych zupek itd.
Jusiaa 23.10.2013 19:02
świetne i ciekawie to wygląda
lena57 23.10.2013 18:34
ekstra i w dodatku jak wyszedł
Andrzej8 23.10.2013 18:20
super pomysł
Kasnaj 23.10.2013 18:04
fajnie wyszedł Twój groszek
mufinka79 23.10.2013 17:59
Cudownie Ci wyszedł ten groszek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak