Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 łyżka
  • jajko

    2 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę, z tłuszczem i solą, zestaw z ognia, wspyp mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Podstaw garnek na ogniu i lekko podgrzewaj ciągle mieszając ciasto, aż zacznie odsawiać od ścian naczynia, stanie się szkliste i straci smak surowej mąki. Wyłóż je do miski i ucieraj przez 20 miinut qbijając po 2 jajka. Ciasto przełóż ( uformowane jako kulki) na blache. Piec w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat