Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    8 łyżek
  • sól

    szczypta
  • tłuszcz do formy

  • woda

    1/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlać wodę i dodać masło. Do wrzącej wody dodać mąke(w tym momencie garnek trzeba zdjąć z ognia i wszystko połączyć ze sobą, np. za pomocą drewnianej łyżki). Następnie garnuszek ponownie umieścić na ogniu, cały czas mieszając przygotowaną masę. Następnie garnuszek zdjąć z ognia i dodać jajko, szczyptę soli i cały czas mieszać. Formę/blachę wysmarować tłuszczem. Szprycą formować malutkie kulki, układać je na blaszce w dużych ostępach. Piec okołó 15 minut w około 200-220 C.

Jeżeli nie chcecie, aby groszek opadł to po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika i nie wyjmować groszku ptysiowego. Wyjąć dopiero wtedy, jak piekanrik ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat