Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek po francusku

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis Nigelli Lawson. Groszek po francusku - świetny dodatek do dań głównych.

Składniki:

Składniki:

zielony groszek 500 gramów
sałata masłowa 1 główka
bulion warzywny 125 mililitrów
masło klarowane 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek po francusku

W rondlu rozgrzałem masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem pokrojoną w plasterki dymkę wraz ze szczypiorkiem. Podsmażyłem, aż zmiękła.
Następnie dodałem groszek i bulion, podgrzałem, aż się zagotował. Krótko dusiłem. Sałatę pokroiłem w dość szerokie paski. Dodałem do gotującego się zielonego groszku. Gotowałem na dużym ogniu, bez przykrycia, aż wszystko zmiękło, a sos zredukował się. Kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak