Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek cukrowy na brązowo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek cukrowy 20 dag
masło solone 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
koperek pokrojony 4 łyżki
cytryna 1 plasterek gruby
sos sojowy 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 szczypta do smaku
jajko 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek cukrowy na brązowo

Kroki postępowania

1
Obrać i umyć ziemniaki. Zalać osoloną wodą i gotować wodą i gotować 25 minut. Odcedzić.
Krok 1 - Groszek cukrowy na brązowo foto
2
W czasie kiedy ziemniaki się gotują umyć i osuszyć groszek. Odciąć końcówki i usunąć zdrewniałe nici z obu stron strąka ( tak jak w fasolce).
Krok 2 - Groszek cukrowy na brązowo foto
3
W garnku rozgrzać masło ( 2 łyżki) i niech się lekko zrumieni.
Krok 3 - Groszek cukrowy na brązowo foto
4
Wrzucić na masło strąki groszku i smażyć mieszając aż zaczną się rozchylać i lekko obrumienią.
Krok 4 - Groszek cukrowy na brązowo foto
5
Skropić sokiem wyciśniętym z plastra cytryny i sosem sojowym.
Podlać wodą ( 1/3 szklanki), dodać szczyptę cukru i dusić ok. 15 minut przy lekko uchylonej pokrywce.
Wsypać koperek- wymieszać.
Jeśli masło nie było solone doprawić groszek solą.
Krok 5 - Groszek cukrowy na brązowo foto
6
Zagotować w małym garnuszku 2 łyżki wody i 1/2 łyżeczki masła. Wbić na nie jajko. Po chwili przykryć i na bardzo małym gazie zrobić jajko sadzone ,,uparowane"( w drugim garnuszku lub jedno po drugim zrobić drugie jajko).
Podawać ziemniaki z duszonym groszkiem i jajkiem .
Dekorować listkami ziół i drobno pokrojoną czerwoną papryczka lub skórką pomidora.
* Ziarenka groszku są mięciutkie , a strączki lekko chrupiące ( jak w ,,chińszczyźnie").
Krok 6 - Groszek cukrowy na brązowo foto
7
Groszek cukrowy w strączkach jest do zdobycia na rynku przez bardzo krótki czas. Potem to już jest młody groszek , który trzeba wyłuskać ze strąków. Ja lubię taki , który da się zjeść cały. . Gotuje go albo na parze , albo w osolonej wodzie , albo duszę na zrumienionym maśle z koperkiem.
Krok 7 - Groszek cukrowy na brązowo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak