Przepis i sposób przygotowania na: Grole, czyli ziemniaki faszerowane na trzy sposoby Tomka Jakubiaka
Ziemniaki umyj, ale nie obieraj ze skórki. Skrop je oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić i się zrumieni.
Przygotuj farsze:
1/ Ogórka obierz i wyciągnij pestki. Pokrój go w drobną kostkę. Papryczki posiekaj. Czosnek zetrzyj. Wszystkie warzywa wymieszaj. Dodaj jogurt, zioła i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Pierwszy farsz gotowy!
2/ Twaróg drobno rozkrusz. Dodaj miód, cynamon, orzechy i posiekaną werbenę. Farsz dopraw solą.
3/ Jajko, ogórki i sardele pokrój w kostkę. Dodaj musztardę, śmietanę i posiekany szczypior. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem.
Upieczone ziemniaki przekrój na pół i podawaj z farszami. Smacznego!