Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z zielonego groszku
1.marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie około 10 mim.
2.następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy jeszcze 5 min.
3.w kolejnym kroku dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod
przykryciem na wolnym ogniu 30 min.
4.pod koniec gotowania doprawiamy zupę sola i pieprzem
Drugi sposób:
1.marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy około 10 min.
2.następnie dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min.
3.w tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na 1 łyżce oliwy aż się delikatnie zrumieni
4.bulion z warzywami miksujemy i ponownie wlewamy do garnka, dodajemy podsmażony boczek i gotujemy jeszcze 15 min
5.pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem