Grochówka z wędliną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Grochówka to dobrze znana wszystkim zupa. Zapach wędzonki i majeranku to jest to, co najbardziej lubię w tej zupie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • groch

    1 szklanka
  • kości wędzone

    30 dag
  • wędlina wędzona

    40 dag
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • liście laurowe

    2 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    1.5 łyżek
  • zielenina

    0.5 pęczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch płuczemy (u mnie łupany), zalewamy wodą i stawiamy do gotowania (przed gotowaniem można go trochę pomoczyć w wodzie).

Dodajemy kości wędzone i dalej gotujemy.

Dodajemy liść laurowy i obrane i pokrojone ziemniaki.

Dodajemy zieleninę, pokrojoną marchew i pokrojoną wędlinę. Trochę solimy.

Gdy zupa zacznie gęstnieć dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku.

Zupę można dodatkowo zagęścić zasmażką albo mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat