Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z wędliną

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Grochówka to dobrze znana wszystkim zupa. Zapach wędzonki i majeranku to jest to, co najbardziej lubię w tej zupie.

Składniki:

Na zupę:

groch 1 szklanka
kości wędzone 30 dag
wędlina wędzona 40 dag
ziemniaki 8 sztuk
marchew 1 sztuka
liście laurowe 2 sztuk
czosnek 1 ząbek
majeranek 1.5 łyżek
zielenina 0.5 pęczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z wędliną

Groch płuczemy (u mnie łupany), zalewamy wodą i stawiamy do gotowania (przed gotowaniem można go trochę pomoczyć w wodzie).

Dodajemy kości wędzone i dalej gotujemy.

Dodajemy liść laurowy i obrane i pokrojone ziemniaki.

Dodajemy zieleninę, pokrojoną marchew i pokrojoną wędlinę. Trochę solimy.

Gdy zupa zacznie gęstnieć dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku.

Zupę można dodatkowo zagęścić zasmażką albo mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak