Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z podsmażonym boczkiem wędzonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moja dzisiejsza grochówka jest ugotowana z grochu łuszczonego, bardzo smaczna, połączona z niewielką ilością pokrojonych w kostkę ziemniaków, a na końcu zagęszczona zasmażką i udekorowana plastrami dodatkiem podsmażonego boczku wędzonego.

Składniki:

Potrzebne składniki:

żeberek 300 g
boczek wędzony 8 plastrów
groch 2 szklanki
ziemniaki 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 duża łyż.
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 duże łyż.
kiełbasa śląska 1 sztuk

Zasmażka:

masło 3 duże łyż.
mąka 1 duża łyż.

Porada

Grochu użyłam łuszczonego około 2 szklanek.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z podsmażonym boczkiem wędzonym

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by mięso było przykryte. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień dodać obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolewać wody).
Gdy mięso będzie miękkie dodać obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy oraz majeranek.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę oraz przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni.
Gotową zupę zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Na talerz nalać grochówkę i dodać po 2 plasterki usmażonego boczku.

Udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:30
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak