Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na wędzonce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
groch 250 g
wedzona kość 200 g
kiełbasa 200 g
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
ziemniaki 0,5 kg
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
ziele angielskie 4 sztuki
majeranek 1 łyżka
masło 20 g
przyprawa do potraw 15 g
ząbki czosnku 2 sztuki
słonina 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na wędzonce

Groch wypłukać i zalać zimną wodą na około 30min. Następnie odcedzić i zagotować w wodzie od czasu do czasu mieszając - doprowadzić do całkowitego rozgotowania grochu. W tym czasie wstawić kość do wody, również zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki w małą kostkę, startą marchewkę, pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie, majeranek. Cebulę przysmażyć na patelni z masłem, doprawić pieprzem i jarzynką i dodać do całości. Ugotowany na miękko groch wrzucić do wywaru. Na koniec dodać pokrojoną kiełbaskę przysmażoną na rumiano na słoninie. Całość zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku i ew. mocniej doprawić. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.12.2014 17:30
dobra zupa na chodne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak