Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na poświątecznej szynce i baleronie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 litry
włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 8 sztuk
szynka gotowana 50 dag
smalec 3 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
baleron 30 dag
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
groch 1/2 kilograma
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na poświątecznej szynce i baleronie

Groch łuskany namoczyć przez około 12 godzin. 

Zagotować wodę, dodać namoczony groch oraz przyprawy - liście i ziele angielskie. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki, Kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.

Szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować około 10 minut.

Na koniec dodać majeranek, pieprz oraz przyprawę w płynie Kucharek do smaku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 02.01.2014 18:42
Pysznie wygląda :)
Patriszja
Patriszja 02.01.2014 09:41
mmmm pysznie wygląda :)
Paolcia 02.01.2014 09:38
mmmm pysznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 02.01.2014 09:28
grochóweczka pycha
Beatris 02.01.2014 09:21
Takie poświąteczne zupki są pyszne:)
Magula 02.01.2014 09:01
Trzeba wykorzystać poświąteczne zapasy, to dobry pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak