Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na gęsto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 500 g
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
masło klarowane 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
ziemniaki 4 szt
boczek wędzony 250 g
Kiełbasa myśliwska Madej Wróbel 250 g
olej 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
kozieradka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na gęsto

Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami.

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju).

Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.05.2016 11:22
lubię takie konkretne zupy :-)
R'n'G Kitchen 01.05.2016 18:08
Niestety, ze względów zdrowotnych (rośliny strączkowe), my również jemy "od święta" :(
R'n'G Kitchen 01.05.2016 18:07
Polecamy ;) Lekko przypomina lubczyk...Boskie
MAR3STA 01.05.2016 17:44
Oj dawno nie jadłam, pycha
Alex_M 01.05.2016 16:52
dobra zupka
eewelina 01.05.2016 16:36
Kozieradki jeszcze nie używałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak