Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na białej kiełbasie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 4 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por zielona część 8 cm
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 małe
sól 2 łyżeczki
majeranek 1 płaska łyżeczka
kolendra ziarna mielone 1 płaska łyżeczka
pieprz do smaku
biała kiełbasa 6 surowa
groch 200 (połówki) łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na białej kiełbasie

Kiełbasy włóż do sporego garnka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, 2 małe listki laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i gotuj przez przynajmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. W międzyczasie umyj i obierz warzywa oraz przepłucz w zimnej wodzie groch. Ziemniaki pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach, a pora pokrój na cienkie plasterki.
Wyłów kiełbasę, do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz wsyp majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (płaska łyżeczka).
Po kwadransie ziemniaki powinny być ugotowane, czyli zupa już jest gotowa. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wrzątkiem wywar, który odparował (uzyskując w ten sposób gęstość, która Ci najbardziej odpowiada) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojoną na plasterki kiełbasą z wywaru i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 15.12.2013 15:04
mniam, muszę ugotować taką niebawem
Monika10 15.12.2013 10:42
pyszności, super zupka
maciek7 15.12.2013 08:48
przepyszna
cukiereczek 15.12.2013 08:08
rozgrzewająca zupa
Magula 15.12.2013 01:07
konkretne zupka
w mojej kuchni 15.12.2013 00:21
lubię i tez czasem na białej gotuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak