Grochówka kanadyjska

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grochówka w tej wersji też jest smaczna.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • groch

    500 gramów
  • marchewka

    1 sztuka
  • woda

    2 litry
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • boczek surowy

    250 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • Cząber suszony Prymat

    1 łyżka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch opłukałem, zalałem wodą, odstawiłem na noc.
Odcedziłem, przełożyłem do garnka. Dodałem wodę, natkę, boczek, cebulę, seler, marchewkę, listek laurowy, cząber i łyżeczkę soli.
Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i dalej gotowałem 2 godziny, aż groch zrobił się miękki. W razie potrzeby należy dolać trochę wody.
Wyjąłem boczek, pokroiłem go w kostkę i ponownie dodałem do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat