Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
groch
500 gramów -
marchewka
1 sztuka -
woda
2 litry -
natka pietruszki
3 łyżki -
boczek surowy
250 gramów -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
Cząber suszony Prymat
1 łyżka -
seler korzeniowy
1 kawałek
Sposób przygotowania
Groch opłukałem, zalałem wodą, odstawiłem na noc.
Odcedziłem, przełożyłem do garnka. Dodałem wodę, natkę, boczek, cebulę, seler, marchewkę, listek laurowy, cząber i łyżeczkę soli.
Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i dalej gotowałem 2 godziny, aż groch zrobił się miękki. W razie potrzeby należy dolać trochę wody.
Wyjąłem boczek, pokroiłem go w kostkę i ponownie dodałem do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się