Grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Wywar:

    1,5 litra
  • ziemniaki

    250 g
  • kiełbasa

    200 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • cebula

    1/2 szt.
  • mąka

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • groch

    200 łuskany
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować (ok 1,5 godz). Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i startą na na małych oczkach tarki ugotowaną marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna28 06.05.2012 14:10
grochówka jest super:)
Justyna28 06.05.2012 14:10
grochówka jest super:)
ronald88 13.11.2011 14:02
wow
szyba 04.08.2011 09:35
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat