Grochówka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjna, prosta polska kuchnia. Ta zupa lubi przyjmować różne odsłony. Wojskowa, poligonowa, trudna do odtworzenia. Na grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wędzone

    300 gramów
  • woda

    2 litry
  • kiełbasa śląska

    300 gramów
  • groch

    300 gramów
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • smalec

    3 łyżki
  • szalotka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki.

Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie (część może zacząć się rozpadać).

Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą). Zasmażkę wlałem do zupy. Dodałem listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowałem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy wędzonej kiełbasy śląskiej oraz smalcu z kaczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat