Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udko z kurczaka 1 sztuka (wędzone)
groch 1 szklanka
boczek wędzony 150 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 4-5 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
majeranek 2 łyżki
sól i pieprz

Zasmażka (opcjonalnie)

mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka

Porada

(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami. (**) Mięso oddzielam od kości i dodaję do zupy.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie.
Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut.
Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką.
Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:46
dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak