Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groch z kapustą

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Groch z kapustą to ulubiona potrawa na wigilijnym stole mojego męża, mi też smakuje, ale mężowi bardziej i sam zjada z apetytem...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

groch 50 dag
kapusta kiszona 60 dag
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
olej rzepakowy 5 łyżek
cukier 1 łyżka
Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.7 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Groch z kapustą

Groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.

Kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody.

Z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody do gotowania 2,5 litra i bez przykrycia gotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania.

Wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić Kucharkiem, pieprzem majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 18:48
Nie pamiętam kiedy jadłam takie danie.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:58
Ja do kapusty z grochem dodaję cały groch,ale z łuskanym grochem też na pewno jest bardzo smaczna.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak