Grissini z prosciutto i sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczywo

    20 paluszków grissini
  • szynka

    20 plasterków prosciutto
  • Szczypiorek cienki

  • cebula

    1/2
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na oleju rzepakowym. Doprawiamy do smaku solą. Do gotowych warzyw wlewamy pomidory z puszki, przyprawiamy ziołami i cukrem. Dusimy razem do czasu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Paluszki grissini zawijamy do połowy w szynkę prosciutto i zawiązujemy szczypiorkiem. Do gotowych paluszków podajemy ciepły sos pomidorowy do maczania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 05.05.2014 16:37
przekąska idealna
norweska20 05.03.2014 10:43
wygląda rewelacyjnie
Rafał10 05.03.2014 08:14
Pyszności, aż ślinka się w buzi zbiera :)
kasienka23 04.03.2014 20:27
bardzo efektowna przekąska :)
Koper 04.03.2014 20:17
Prosta i przepyszna przekąska- super :)
blankkaa 04.03.2014 19:46
Idealna przekąska na imprezę! Szybka, smaczna i bardzo efektowna:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat