Grilowana pierś kurczaka na sałacie rzymskiej z prażonymi orzeszkami pini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka (ilość wg uznania)

  • sałata rzymska

    1/2 główki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • orzeszki pini (prażone)

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Piersi kurczaka, opłukać i osuszyć, pokroić na 1-2 cm plastry; Natrzeć solą;
2.W naczyniu wymieszać miód, sok z cytryny i kilka łyżek oleju z oliwek, natrzeć marynatą piersi kuczaka i pozostawić w niej ok.30 minut;
3.W tym samym czasie umyć liście sałaty, osuszyć i rozerwać w rękach na mniejsze kawałki. W szklance roztrzepać 1 łyżkę soku z cytryny z dwiema oleju z oliwek, polać tym sałatę,posolić i wymieszać;
4.Na suche patelni uprażyć orzeszki pini i dodać do sałaty;
5.Wyjąć kurczaka z marynaty i zgrilować na patelni grilowej (lub grilu tradycyjnym);
6.Na talerz nakadać wcześniej przygotowaną sałatę, a na nią kawałki piersi kurczaka;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 12.12.2014 20:40
bardzo smacznie na Twoim talerzu : )
Alex_M 06.12.2013 11:36
wspaniałe danie :)
ONY_za_kare 05.12.2013 10:46
lubię takie dania
EmciaPichci 21.11.2013 07:12
prosto i przepysznie :)
gosia561 09.11.2013 19:48
doskonałe to mięsko
2milutka 09.11.2013 19:30
jesuuu ale kusisz pysznościami!
joanna__s 09.11.2013 18:42
Niby proste ale jest w tym daniu coś intrygującego.
kokoszka 09.11.2013 18:26
super na obiadek
natalia.doradca 09.11.2013 17:41
Wygląda smacznie :)
Olga_SK 09.11.2013 17:22
Wygląda jak danie restauracyjne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat