Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser halloumi 50 dag
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz Prymat do smaku
Dressing:
dojrzałe pomidory 4 małe
szalotka 2 szt.
ocet balsamiczny 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
czarne oliwki 5 dag
DODATKOWO:
miks sałat 1 opakowanie
rukola 2 duże garści
oliwa 4 łyżki
oregano świeże 1 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem

Kroki postępowania

1
W dużej, płaskiej misce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, oregano i trochę - niezbyt dużo - soli i pieprzu.
Krok 1 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
2
Ser pokroić w plastry około 1 cm. Mnie wyszło po 3 plastry na osobę, więc każde opakowanie po 25 dag podzielone zostało na 6 plastrów.
Krok 2 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
3
Dodać ser do marynaty, dokładnie obtoczyć i odłożyć w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 3 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
4
W tym czasie można obrać i drobno posiekać szlotki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki, po czym w malutką kosteczkę. Jeszcze niie dodawać do szalotki - po prostu odłożyć osobno. Chodzi o to, aby w dressingu było czuć zarówno pomidory, jak i szalotkę. Inaczej za bardzo przejdą swoimi smakami. Pieprz grubo utłuc w moździerzu lub zgnieść płaską stroną szerokiego noża. Sałatę i rukolę przebrać, włożyć do miski z zimną wodą, opłukać i osuszć na papierowym ręczniku
Krok 4 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
5
Tuż przed smażeniem sera wymieszać w misce pomidory z szalotką i resztę składników dressingu - nie zapominając o pieprzu.
Krok 5 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
6
Ser wyjąć z marynaty i ułożyć na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej. Smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
7
Resztki marynaty dodać do dressingu i wymieszać. Wymieszać delikatnie sałatę razem z rukolą i rozłożyć na talerzykach.
Krok 7 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto
8
Po usmażeniu na prawdziwie złocisty kolor rozłożyć po 3 plastry sera na każdy talerzyk i przykryć częściowo dressingiem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Krok 8 - Grillowany ser halloumi z lekkim dressingiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

brioszka 04.03.2014 13:45
uwielbiam ser halloumi, jest idealny do sałatek :) a Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie! :)
fotoviderek 11.04.2013 07:29
Danie wspaniałe :)
Magda24 10.04.2013 21:00
przepyszna propozycja kulinarna :)
borgia 10.04.2013 19:18
Oooo tak. Zastanawiałam się kiedyś nad smakiem i chcąc nie chcąc narzucając sobie podobieństwo do grillowanego oscypka. Nic z tych rzeczy. Smak zupełnie mnie zaskoczył. Naprawdę pyszny ser. Wart poświęcenia trochę uwagi :)
Boska_Agatka 10.04.2013 19:10
bardzo ładnie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda ;-))))
iwi 10.04.2013 19:06
Smakowite jedzonko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak