Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany pstrąg z pastą z czarnych oliwek

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie ma prostszego, a zarazem smaczniejszego dania z grilla niż pstrąg. Podany z pastą przygotowaną z czarnych oliwek smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Pstrąg:

pstrągi wypatroszone 4 sztuki
oliwa 2 łyżki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
cytryna 1 sztuka

Pasta z czarnych oliwek:

oliwki czarne Smak 150 gramów
fileciki z sardeli 7 sztuk
pomidory suszone Smak 50 gramów
kapary całe Smak 2 łyżki
oliwa 6 łyżek
bazylia świeża posiekana 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg z pastą z czarnych oliwek

Pstrąg z grilla to idealne danie dla miłośników ryb. Przygotowany na grillu pstrąg nabiera wyjątkowo aromatycznego smaku, a skórka staje się chrupiąca. Grillowany z cytryną i przyprawami stanowi doskonałą propozycję dla miłośników zdrowych i pysznych potraw. 

Przygotowanie pasty z czarnych oliwek:

Do miski przełożyć - kapary, oliwki, suszone pomidory i fileciki z sardeli. Składniki dokładnie zmiksować, a następnie dodać posiekaną bazylię oraz przyprawy. Ponownie całość dokładnie wymieszać.

Przygotowanie pstrągów:

W oczyszczonych pstrągach zrobić kilka nacięć. Do każdego z nich włożyć plasterek cytryny. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą Grill klasyczny.

Smażenie pstrągów:

Tak przyprawione pstrągi grillować na rozgrzanym ruszcie przez około 6 minut z każdej ze stron. Po tym czasie należy pstrągi wciąż pozostawiać na grillu (ok. 5 minut), ale w miejscu oddalonym od ognia.

Gotowe pstrągi podawać z pastą z czarnych oliwek. 

Grillowany pstrąg smakuje wyśmienicie nie tylko z pastą z czarnych oliwek. To pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Pstrąg z grilla warto spróbować także w innej odsłonie np. z sosem miodowo-musztardowym. Idealnie pasuje do różnych sałatek, np. z rukolą lub świeżym szpinakiem, a także do grillowanych warzyw, jak cukinia czy papryka. Możliwości są nieograniczone, więc pozwól sobie na eksperymentowanie i ciesz się wyśmienitym smakiem grillowanego pstrąga w towarzystwie swoich ulubionych dodatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak