Grillowany pstrąg z pastą z czarnych oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma prostszego, a zarazem smaczniejszego dania z grilla niż pstrąg. Podany z pastą przygotowaną z czarnych oliwek smakuje wyśmienicie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pstrąg:

  • pstrągi wypatroszone

    4 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • cytryna

    1 sztuka

Pasta z czarnych oliwek:

  • oliwki czarne Smak

    150 gramów
  • fileciki z sardeli

    7 sztuk
  • pomidory suszone Smak

    50 gramów
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • oliwa

    6 łyżek
  • bazylia świeża posiekana

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pasty z czarnych oliwek:

Do miski przełożyć - kapary, oliwki, suszone pomidory i fileciki z sardeli. Składniki dokładnie zmiksować, a następnie dodać posiekaną bazylię oraz przyprawy. Ponownie całość dokładnie wymieszać.

Przygotowanie pstrągów:

W oczyszczonych pstrągach zrobić kilka nacięć. Do każdego z nich włożyć plasterek cytryny. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą Grill klasyczny.

Smażenie pstrągów:

Tak przyprawione pstrągi grillować na rozgrzanym ruszcie przez około 6 minut z każdej ze stron. Po tym czasie należy pstrągi wciąż pozostawiać na grillu (ok. 5 minut), ale w miejscu oddalonym od ognia.

Gotowe pstrągi podawać z pastą z czarnych oliwek. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat