Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany pstrąg z masełkiem ziołowo-czosnkowym na puree z selera naciowego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

pstrąg patroszony 2 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
masło 2 łyżki
szczypiorek 1/3 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól i pieprz do natarcia

Puree

seler naciowy 1 pęczek
natka pietruszki 1/2 pęczka
bulion warzywny 3/4 l
jogurt grecki 1,5 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg z masełkiem ziołowo-czosnkowym na puree z selera naciowego

1. Miękkie masło wrzucamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę i szczypiorek. Solimy i dokładnie mieszamy. Ryby myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Do nacięć wkładamy masełko. Spinamy wykałaczki. Na wierzchu pstrągi nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Seler dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy aż lekko zmięknie (około 15 minut). Po tym czasie seler odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno posiekaną natkę, sok z cytryny i jogurt. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

3. Ryby układamy na zimnej, suchej patelni grillowej, (lub na tacce na grillu), wstawiamy na ogień. Grillujemy na średnim ogniu po około 6 minut z każdej strony. Na talerz wykładamy puree, na wierzch układamy pstrąga. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 27.05.2016 23:43
Dobre danie.
Goya 27.05.2016 22:52
uwielbiam grilowanego pstrąga
Renata9 27.05.2016 22:18
Smaczna rybka
Urszula Świeca 27.05.2016 20:34
Uwielbiam rybki pod każdą postacią.
AZgotuj 27.05.2016 18:39
uwielbiam ryby, pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak