Grillowany pomidor / oliwa / czosnek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Słońce jest coraz wyżej,  aura sprzyja grillowaniu. Kiełbasy i mięsa wyglądają ok, ale w dobie nacisku na zdrowe odżywianie przydałoby się coś więcej. Ciekawym pomysłem jest grillowany pomidor.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • oliwa

    15 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chilli

    1 szt.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • cytryna

    1 szt.
  • bazylia

    1 szczypta

Pomidor:

  • pomidor malinowy

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata

Krok 1 - Grillowany pomidor  / oliwa / czosnek foto

Przygotowanie
- czosnek siekamy,
- bazylie siekamy,
- wyciskamy odrobinę soku z cytryny (ćwiartka).
Łączymy wszystkie składniki.

Krok 2 - Grillowany pomidor  / oliwa / czosnek foto

Kroimy pomidory - tak aby się nie przewracały - na pół.
Smarujemy marynata otwartą część i zostawiamy na kilka minut.

Krok 3 - Grillowany pomidor  / oliwa / czosnek foto

Grillowanie:

Bardzo ważne jest dobre nagrzanie grilla - niezależnie od tego, czy używamy grilla gazowego, węglowego czy elektrycznego.

Grillujemy otwarta stronę jako pierwsza. Jeżeli grill jest dobrze nagrzany nie musimy obawiać się, że pomidor wypłynie. Po 2-5 minutach przekręcamy szpatułką pomidora na druga stronę i również grillujemy 2-5 minut.
Czas grillowania zależy od osiągniętej temperatury.

Najważniejszym składnikiem tego prostego dania jest pomidor. Odradzam kupowanie "zimowych" pomidorów , gdzie próżno szukać ich smaku. Najlepiej smakują prawdziwe pomidory z polskich pól lub spod folii ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat