Grillowany mini kebab z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Idealne danie na lekki obiad dla rodziny i przyjaciół do podania w ogrodzie i nie tylko. Przypieczony z wierzchu i soczysty w środku grillowany mini kebab z cukinią.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mini kebab:

  • mięso mielone indycze

    1200 g
  • woda zimna

    4 łyżki
  • kumin

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    0.5 szklanki
  • olej

    2 łyżki

Cukinia:

  • cukinie małe

    2 szt.
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną pietruszką, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.
Następnie wymieszać i formować z mięsa niezbyt duże podłużne wałeczki, długie na około 10 cm.

Po uformowaniu delikatnie obtoczyć w mące i lekko spłaszczyć. Wałeczki z mięsa można również nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków lub metalowe szerokie szpadki. Mięso na patyczkach łatwiej będzie obracać na grillu, u mnie bez patyczków, gdyż smażyłam na patelni grillowej.
Patelnię grillową posmarować olejem i smażyć w trakcie obracając kotleciki kilka razy, aby były dobrze przypieczone. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiego grillowania.
Po usmażeniu odłożyć mięso na chwilę, aby zatrzymał się proces pieczenia.

Cukinie pokroić w 1,5 cm plastry, posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą i przyprawami. Grillować do delikatnego przyrumienienia. Cukinia powinna być chrupiąca.

Kuchcik gotuje
Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest dostać i najczęściej robię kebaby z indyka lub łopatki wieprzowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 05.07.2019 10:34
apetycznie wyglądają, warto takie zrobić i zjeść...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat