Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany mini kebab z cukinią
Mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną pietruszką, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.
Następnie wymieszać i formować z mięsa niezbyt duże podłużne wałeczki, długie na około 10 cm.
Po uformowaniu delikatnie obtoczyć w mące i lekko spłaszczyć. Wałeczki z mięsa można również nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków lub metalowe szerokie szpadki. Mięso na patyczkach łatwiej będzie obracać na grillu, u mnie bez patyczków, gdyż smażyłam na patelni grillowej.
Patelnię grillową posmarować olejem i smażyć w trakcie obracając kotleciki kilka razy, aby były dobrze przypieczone. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiego grillowania.
Po usmażeniu odłożyć mięso na chwilę, aby zatrzymał się proces pieczenia.
Cukinie pokroić w 1,5 cm plastry, posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą i przyprawami. Grillować do delikatnego przyrumienienia. Cukinia powinna być chrupiąca.