Grillowany łosoś z suszonymi pomidorami i kaparami

Grillowany łosoś z suszonymi pomidorami i kaparami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    4 x 180 gram
  • suszone pomidory

    8 sztuk
  • cytryna

    1 sztuka

Marynata:

  • oliwa z oliwek

    0,5 szklanki
  • bazylia

    1 pęczek
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • suszone pomidory

    4 sztuki
  • kapary

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • limonki

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawa do ryb

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą albo olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię wysmarowaną oliwą z oliwek. Tak przygotowanego łososia podawać z warzywami, suszonymi pomidorami i cząstką cytryny.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 15:23
Smakowita rybka.

bietka

02.01.2019 16:20
Bardzo smaczna rybka :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:46
Smakowita rybka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat