Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

szpinak mrożony 100 g
ząbek czosnku
ser feta 100 g
fasolka szparagowa żółta 220 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
łosoś 4 steki

Sos

bulion warzywny 1 szklanka
żółtko jajek 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku

Sałatka

pomidor 1 szt
ogórek 1 szt
ser feta kilka kostek
zioła do sałatek
frytki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą

W rondelku dusimy szpinak z czosnkiem. Gdy jest już gotowy kruszymy ser feta.
Fasolkę gotujemy do miękkości. Mieszamy z rozkłóconym i przyprawionym solą i czarnym pieprzem jajkiem i bułka tartą. Obsmażamy na patelni.
Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym, kropimy cytryną i smażymy na patelni grillowej często przewracając (ok. 10 minut).
W garnku gotujemy bulion z 1 łyżeczką masła. Mąkę rozrabiamy w 150 ml zimnej wody, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, solą i gałka muszkatołową.
Na talerzu układamy kolejno szpinak z fetą, fasolkę szparagową i grillowanego łososia polanego sosem cytrynowym. Podajemy z frytkami i sałatka z pomidorów, ogórka i sera fety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak