Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą
Fasolkę gotujemy do miękkości. Mieszamy z rozkłóconym i przyprawionym solą i czarnym pieprzem jajkiem i bułka tartą. Obsmażamy na patelni.
Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym, kropimy cytryną i smażymy na patelni grillowej często przewracając (ok. 10 minut).
W garnku gotujemy bulion z 1 łyżeczką masła. Mąkę rozrabiamy w 150 ml zimnej wody, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, solą i gałka muszkatołową.
Na talerzu układamy kolejno szpinak z fetą, fasolkę szparagową i grillowanego łososia polanego sosem cytrynowym. Podajemy z frytkami i sałatka z pomidorów, ogórka i sera fety.