Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Grillowany łosoś:
-
łosoś
2 filety -
pomarańcza
1 sztuka -
miód
2 łyżki -
sos sojowy
3 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
Imbir mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Duszony czosnek niedźwiedzi:
-
czosnek niedźwiedzi - świeże liście
200 gramów -
szalotka
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
masło klarowane
2 łyżki -
Pieprz biały mielony Prymat
5 szczypt -
sól
5 szczypt
Sposób przygotowania
Grillowany łosoś
Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.
Duszony czosnek niedźwiedzi
Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.
Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się