Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grillowany łosoś:

  • łosoś

    2 filety
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki

Duszony czosnek niedźwiedzi:

  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    200 gramów
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    5 szczypt
  • sól

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grillowany łosoś

Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

Duszony czosnek niedźwiedzi

Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.

Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Jagódka17
Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat