Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos sojowy grzybowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku
olej 3 łyżeczki
łosoś filet ze skórą 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego sok z cytryny, olej, zioła, sos sojowo-grzybowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Grillowany łosoś foto
2
Rybę umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Grillowany łosoś foto
3
Zamarynowaną rybę kłaść na ruszt rozgrzanego grilla skórą do góry.
Krok 3 - Grillowany łosoś foto
4
Grillować na rumiano. Następnie delikatnie rybę odwrócić skórą do dołu. Z drugiej strony również grillować na rumiano.
Krok 4 - Grillowany łosoś foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 02.07.2017 22:29
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak