Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos sojowy

    grzybowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • olej

    3 łyżeczki
  • łosoś filet

    ze skórą 50 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany łosoś foto
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego sok z cytryny, olej, zioła, sos sojowo-grzybowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Grillowany łosoś foto
Rybę umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 3 - Grillowany łosoś foto
Zamarynowaną rybę kłaść na ruszt rozgrzanego grilla skórą do góry.
Krok 4 - Grillowany łosoś foto
Grillować na rumiano. Następnie delikatnie rybę odwrócić skórą do dołu. Z drugiej strony również grillować na rumiano.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

02.07.2017 22:29
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat