Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany lin pachnący koperkiem i tymiankiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Delikatna ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu. Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Składniki:

Składniki: ryba - świeże wypatroszone liny

ryba 2 sztuki
ząbki czosnku 6 sztuk
koperek świeży 1 pęczek
tymianek świeży 0.5 pęczka
sok z cytryny 4 łyżki
olejek cytrynowy 6 łyżek
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 3 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany lin pachnący koperkiem i tymiankiem

1. Marynata:
Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Każdą rybę ścisnąć rusztem do ryby i grillować z każdej strony po kilka minut aż mięso ryby będzie upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak