Grillowany lin pachnący koperkiem i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Delikatna ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu. Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki: ryba - świeże wypatroszone liny

  • ryba

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    6 sztuk
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • tymianek świeży

    0.5 pęczka
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • olejek cytrynowy

    6 łyżek
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    3 szczypty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marynata:
Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Każdą rybę ścisnąć rusztem do ryby i grillować z każdej strony po kilka minut aż mięso ryby będzie upieczone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat