Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    250 g
  • ryż dziki

    150 g
  • fasola czerwona z puszki

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka

1/2 łyżeczki białego pieprzu

  • kolendra

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z limetki

    1/2 szt
  • skórka z limonki

  • oliwa

    2 łyżki

Salsa:

  • awokado

    1 szt
  • pomidor

    2 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • sok z limetki

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
Marynata
Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.
Krok 2 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.
Krok 3 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
Salsa Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.
Linka2107
Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 24.02.2016 09:34
Wyglada pysznie juz nie moge doczekac sie sezonu grillowego!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat