Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 250 g
ryż dziki 150 g
fasola czerwona z puszki 1 szt
cebula czerwona 1 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka

1/2 łyżeczki białego pieprzu

kolendra 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sok z limetki 1/2 szt
skórka z limonki
oliwa 2 łyżki

Salsa:

awokado 1 szt
pomidor 2 szt
cebula czerwona 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
bazylia świeża 1/2 pęczka
sok z limetki 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą

Kroki postępowania

1
Marynata
Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.
Krok 1 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
2
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.
Krok 2 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
3
Salsa Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto
4
Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.
Krok 4 - Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 24.02.2016 09:34
Wyglada pysznie juz nie moge doczekac sie sezonu grillowego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak