Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • sok pomarańczowy

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sos teriyaki

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki
  • cząber

    0.5 łyżeczki
  • estragon

    0.5 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    0.3 łyżeczki

Sos morelowy

  • morele

    600 gramów
  • sok pomarańczowy

    120 mililitrów
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos teriyaki

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • płatki chili

    0.5 łyżeczki
  • estragon

    0.5 łyżeczki
  • cząber

    0.5 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty

Dodatkowo

  • ryż basmati

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczak

Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

Sos morelowy

Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie.

Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.

 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.

Jagódka17
* do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat