Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany indyk z warzywami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 2
sok z cytryny 1/2 cytryny
sos sojowy 4 łyżki
olej 3 łyżki
cukier 1/2 łyżeczka
brukselka 8
papryka czerwona 1
marchew 1
cukinia 1
masło 2 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany indyk z warzywami

Piersi z indyka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i indyka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można też odstawić na krócej jeśli się spieszymy – np. około 20-30 minut). Piersi indyka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 20-25 minut.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać i pokroić w krążki, wrzucić do wrzącej wody razem z brukselką na ok. 5 minut. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, cukinię w krążki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić podgotowaną brukselkę i marchew, po 4 minutach dodać paprykę, i po kolejnych 4 minutach cebulę oraz cukinię. Warzywa dusić pod przykryciem do miękkości.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 11.02.2014 22:47
Jak ja bym chciała już grilować i wypróbować Twój przepis.
angelika14 25.03.2013 20:54
świetny indyk, teraz tylko czekać na sezon do grillowania
PaniMISIOWA 25.03.2013 20:26
z chęcią bym go zjadła
marcia7 25.03.2013 20:22
chyba zrobię na święta
dianix 25.03.2013 20:18
wygląda bosko
wilku 25.03.2013 20:01
pychotka mniam!
Rafał3 25.03.2013 19:53
Wspaniały smak i aromat MNIAM
Boska_Agatka 25.03.2013 19:49
Wyśmienite palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak