Grillowany indyk

Grillowany indyk

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

  • Dwie łyżki sosu sojowego

  • pół szklanki wina czerwonego

  • imbir

  • pieprz ziołowy

  • pół szklanki rosołu

  • sól do smaku

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Robimy marynatę z rosołu, 2 łyżek sosu sojowego , wina i 2 łyżek oliwy. Mięso solimy, posypujemy pieprzem ziołowym , imbirem , wkładamy do marynaty, mieszamy dokładnie. Trzeba je włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Patelnię grillową smarujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Kładziemy mięso, zmniejszamy ogień i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Pod koniec możemy przykryć pokrywką i zostawić tak ok. 5 minut- będzie bardziej soczyste.
Wyjmujemy mięso na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Patelnię deglasujemy winem i rosołem, przelewamy to na zwykłą patelnię i redukujemy , aby powstał fajny sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

17.04.2011 22:08
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat