Grillowany filet z marynaty cytrynowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj polecam filet grillowany z marynaty cytrynowej. Tak przygotowane grillowane mięso jest kruche o delikatnym smaku. Takie grillowane mięso kurczaka jadłam u znajomych i bardzo mi zasmakowało. Postanowiłam przygotować je dla mnie i mojego męża.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki potrzebne do grillowania

  • filety z kurczaka

    1 filet
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki

Marynata:

  • olej

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • skórka cytrynowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na dwie części. Każdą lekko rozbić, a następnie natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Przygotowanie marynaty:
Skórkę z dobrze umytej cytryny zetrzeć na drobnej tarce dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie i olej, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą nasmarować filety i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Filety ułożyć na tacce a następnie położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować 10-15 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając. Podawać z sosem tzatziki.

Mięsko bardzo dobre i kruche.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.06.2018 19:55
Dobre mięso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat