Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól do smaku

  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki
  • wiśnie

    30 w alkoholu
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    1
  • bulion

    60 ml
  • żurawina

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Combry królicze oczyszczamy z błon. Posypujemy solą oraz pieprzem czarnym mielonym oraz odrobiną suszonego tymianku.
Krok 2 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Zawijamy w folię spożywczą nadając im kształt walca. Folię dziurkujemy wykałaczką starając się jak najmniej uszkodzić zawinięte combry.
Krok 3 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Całość w towarzystwie gałązki tymianku wkładamy do woreczka foliowego z zapięciem strunowym. Z jednej strony woreczka wsuwamy słomkę i na całej długości zamykamy zapięcie. Za pomocą słomki odsysamy resztki powietrza z worka, sprawnie wyciągamy słomkę i szybko domykamy woreczek.
Krok 4 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Tak przygotowane comberki w woreczku wkładamy do garnka z wodą o temperaturze 60°C, na minimalnym ogniu. Podgrzewamy około 30 minut pilnując, aby temperatura oscylowała wokół 60-64°C. W międzyczasie zabieramy się za sos.
Krok 5 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
W rondelku na 2 łyżkach oleju rzepakowego podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy się zarumieni dodajemy wiśnie z nalewki (oczywiście bez pestek).
Krok 6 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Dolewamy jeszcze bulion i mieszamy. Na wolnym ogniu podgrzewamy około 15 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz konfiturę z żurawiny. Mieszamy i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji – sos powinien być gęsty niczym konfitura. W razie potrzeby możemy doprawić solą lub sosem sojowym.
Krok 7 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Po zakończonej kąpieli wodnej combry wyjmujemy z woreczka i rozwijamy (ewentualne soki z mięsa przelewamy do sosu wiśniowego).
Krok 8 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Rozgrzewamy patelnię grillową i na maksymalnym płomieniu rumienimy combry z każdej strony.
Krok 9 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Po skończonym smażeniu ogień wyłączamy, a na gorącą patelnię wrzucamy masło. Rozprowadzamy po całej patelni, aby zebrało wszelkie pozostałości smakowe ze smażenia mięsa i przelewamy do sosu.
Krok 10 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Sos mieszamy. Tak przygotowane comberki polałem sosem wiśniowym.
Krok 11 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
Można podawać z makaronem lub bez. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 06.05.2014 17:41
Wspaniałe danie :)
smerfna_chatka 04.12.2013 10:09
bardzo fajny pomysl
Zdzisław 04.12.2013 07:34
dla mnie smacznie podano
Sroczka 03.12.2013 23:49
Ależ to musiało być pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat