Grillowany comber króliczy w sosie miodowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber króliczy

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • tymianek

    kilka szczypt
  • miód

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • wino białe wytrawne

    50-60 ml
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • ziemniaki ugotowane

    4
  • cebula

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Comber króliczy oraz patelnię grillową skrapiamy olejem rzepakowym. Następnie mięso oprószamy solą i startym kolorowym pieprzem.
Krok 2 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Patelnię rozgrzewamy i rumienimy combry z wszystkich stron.
Krok 3 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Cebulę bardzo drobno kroimy.
Krok 4 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Pozostały po smażeniu tłuszcz przelewamy do rondelka i dodajemy cebulkę. Rumienimy posypując szczyptą tymianku.
Krok 5 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Następnie wlewamy wino.
Krok 6 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Gdy zacznie się gotować dodajemy miód, śmietanę oraz ocet.
Krok 7 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Mieszając gotujemy sos na małym ogniu kilkanaście minut zagęszczając go.
Krok 8 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
W międzyczasie na patelnie grillowej układamy ugotowane ziemniaczki, które skrapiamy olejem rzepakowym. Na środku układamy mięso.
Krok 9 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Całość posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy około 20-30 minut.
Krok 10 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Tak upieczone mięso polewamy sosem miodowym. Zapiekamy jeszcze kilka minut i gotowe.
Krok 11 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 17.02.2013 22:15
Smakowicie wygląda :)
pacpaw 28.04.2012 22:05
samego combra (nie duszonego w żadnym sosie) chyba nie da się zrobić "nie suchego" (taka specyfika mięso króliczego, a szczególnie tej części tuszki króliczej). Aby troszkę zwiększyć "wilgotność" właśnie dlatego podaję combry zawsze w towarzystwie sosu a nie same :o)
Jolanta_P-S 28.04.2012 06:44
Nie jest za suchy na grilla?
Jolanta_P-S 28.04.2012 06:44
Nie jest za suchy na grilla?
Mysiunia 25.04.2012 20:20
przepyszny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat