grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • pomidorki koktajlowe

    kilka
  • pieczone ziemniaki

    kilka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami) foto

Proporcje podałam na 2 osoby do 1 dużego bakłażana. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam cebulę z szczyptą soli i gorczycą białą (1 łyżeczka). Paprykę umyłam, odcięłam nasiona i pokroiłam w kostkę a następnie dodałam do cebuli. Razem z papryką dodałam też pomidora którego sparzyłam, obrałam i pokroiłam. Posoliłam. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut z tymiankiem.

Krok 2 - grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami) foto

Dodałam koncentrat. Jeśli koncentrat jest gęsty można go rozcieńczyć wodą ale nie za dużo bo powinien być bardzo gęsty. Całość przyprawiłam rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami i chili. Sos jest gotowy.

Krok 3 - grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami) foto

Bakłażana pokroiłam na plastry (6 mi wyszło) wzdłuż. Takie plastry należy posolić i odłożyć aż puszczą sok (żeby nie był gorzki), opłukać pod zimną i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie nasmarować oliwą posolić i popieprzyć. Grillować z obu stron do zrumienienia.

Krok 4 - grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami) foto

Plastry przekładać sosem, jeden na drugim. Ja robiłam dla 2 osób po 3 plastry jeden na drugim, ale można pójść wyżej.

Krok 5 - grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami) foto

Podawałam z pieczonymi ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi. Można też przełożyć serem jak ktoś ma apetyt, ja szczerze mówiąc najadłam się bardzo taką porcją z połowy bakłażana i 3 ziemniakami… Polecam Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 31.01.2014 16:46
przepyszne danie
Alex_M 31.01.2014 16:37
wspaniałe danie :)
czekoladka_m 31.10.2013 19:31
Pysznie wygląda;)
olkaaa 04.10.2013 07:37
ciekawa propozycja
Anna152 03.07.2013 18:03
coś dla mnie
Motorek 14.05.2013 09:01
rewelacyjny pomysł
Mati13 03.03.2013 17:40
rewelacyjne danie, super
Mati13 31.01.2013 17:55
bardzo smaczne jedzenie
Wafelek2601 20.11.2012 18:02
Świetny pomysł
Mysiunia 08.11.2012 12:10
oj smakowałoby mi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat