Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
1 sztuka -
koper świeży
1 pęczek -
szynka dojrzewająca
50 g -
ser miękki podpuszczkowy
150 g -
olej sezamowy
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
orzechy włoskie
10 sztuk -
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Musimy rozdrobnić i wymieszać (najlepiej blenderem) następujące składniki:
- pęczek świeżego koperku, wcześniej posiekanego
- orzechy włoskie
- olej sezamowy
- sok z cytryny
Doprawiamy słodką papryką i pieprzem, soli nie dodawałam ponieważ ser podpuszczkowy, który mam był w zalewie solankowej, więc soli z pewnością nie zabraknie;)
Na 5 min warto przykryć patelnie, aby bakłażany nie wyschły, po tym czasie przewracamy bakłażany i układamy na każdym kawałek sera, znowu przykrywamy na 5 minut.
Odkrywamy i na boku patelni podsmażamy kawałki szynki dojrzewającej, w tym czasie przekładamy bakłażany aby nie przywarły, po chwili nasze danie będzie gotowe ( dobrze rozgrzana patelnia grillowa na prawdę bardzo szybko opieka).
Przepis na pastę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/285735/pasta-z-cieciorki-selera-i-sezamu.html
SMACZNEGO !
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się