Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • koper świeży

    1 pęczek
  • szynka dojrzewająca

    50 g
  • ser miękki podpuszczkowy

    150 g
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
Bakłażana kroimy w krążki grubości około 1 cm.
Krok 2 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
Przygotowujemy sos typu pesto, którym obtoczymy bakłażany przed położeniem na patelnie grillową:
Musimy rozdrobnić i wymieszać (najlepiej blenderem) następujące składniki:
- pęczek świeżego koperku, wcześniej posiekanego
- orzechy włoskie
- olej sezamowy
- sok z cytryny
Doprawiamy słodką papryką i pieprzem, soli nie dodawałam ponieważ ser podpuszczkowy, który mam był w zalewie solankowej, więc soli z pewnością nie zabraknie;)
Krok 3 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
Rozgrzewamy patelnie grillową, bakłażany obtaczamy w sosie i wrzucamy na patelnie.
Na 5 min warto przykryć patelnie, aby bakłażany nie wyschły, po tym czasie przewracamy bakłażany i układamy na każdym kawałek sera, znowu przykrywamy na 5 minut.
Odkrywamy i na boku patelni podsmażamy kawałki szynki dojrzewającej, w tym czasie przekładamy bakłażany aby nie przywarły, po chwili nasze danie będzie gotowe ( dobrze rozgrzana patelnia grillowa na prawdę bardzo szybko opieka).
Krok 4 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
Na roztopiony ser układamy szynkę a na nią możemy ułożyć odrobinę pasty z cieciorki, selera i sezamu ( ja akurat taką miałam jeszcze w lodówce.

Przepis na pastę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/285735/pasta-z-cieciorki-selera-i-sezamu.html

SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 06.01.2014 09:01
pyszne jedzonko
Angelika10 17.09.2013 23:02
apetycznie wygląda
Dorota76 03.07.2013 20:48
wygląda wspaniale
Janina 29.06.2013 13:13
Bardzo ciekawa propozycja i smaczne jedzonko;)
adelajda 29.06.2013 12:28
zapowiada się smacznie
IZABELA29 29.06.2013 12:11
smaczna propozycja
GOSIA18 29.06.2013 11:14
prezentuje się wyśmienicie
Adamorek 29.06.2013 11:04
idealna przystawka
iwi 29.06.2013 11:00
pyszna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat