Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
koper świeży 1 pęczek
szynka dojrzewająca 50 g
ser miękki podpuszczkowy 150 g
olej sezamowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie 10 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w krążki grubości około 1 cm.
Krok 1 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
2
Przygotowujemy sos typu pesto, którym obtoczymy bakłażany przed położeniem na patelnie grillową:
Musimy rozdrobnić i wymieszać (najlepiej blenderem) następujące składniki:
- pęczek świeżego koperku, wcześniej posiekanego
- orzechy włoskie
- olej sezamowy
- sok z cytryny
Doprawiamy słodką papryką i pieprzem, soli nie dodawałam ponieważ ser podpuszczkowy, który mam był w zalewie solankowej, więc soli z pewnością nie zabraknie;)
Krok 2 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
3
Rozgrzewamy patelnie grillową, bakłażany obtaczamy w sosie i wrzucamy na patelnie.
Na 5 min warto przykryć patelnie, aby bakłażany nie wyschły, po tym czasie przewracamy bakłażany i układamy na każdym kawałek sera, znowu przykrywamy na 5 minut.
Odkrywamy i na boku patelni podsmażamy kawałki szynki dojrzewającej, w tym czasie przekładamy bakłażany aby nie przywarły, po chwili nasze danie będzie gotowe ( dobrze rozgrzana patelnia grillowa na prawdę bardzo szybko opieka).
Krok 3 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto
4
Na roztopiony ser układamy szynkę a na nią możemy ułożyć odrobinę pasty z cieciorki, selera i sezamu ( ja akurat taką miałam jeszcze w lodówce.

Przepis na pastę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/285735/pasta-z-cieciorki-selera-i-sezamu.html

SMACZNEGO !
Krok 4 - Grillowany bakłażan z serem podpuszczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.01.2014 09:01
pyszne jedzonko
Angelika10 17.09.2013 23:02
apetycznie wygląda
Dorota76 03.07.2013 20:48
wygląda wspaniale
Janina 29.06.2013 13:13
Bardzo ciekawa propozycja i smaczne jedzonko;)
adelajda 29.06.2013 12:28
zapowiada się smacznie
IZABELA29 29.06.2013 12:11
smaczna propozycja
GOSIA18 29.06.2013 11:14
prezentuje się wyśmienicie
Adamorek 29.06.2013 11:04
idealna przystawka
iwi 29.06.2013 11:00
pyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak