Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane warzywa w oleju z przyprawami
W małym garnku rozgrzać średnio olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy, z oliwek lub z pestek winogron), włożyć do niego kilka ząbków czosnku - część obrać, a kilka pozostawić w łuskach - zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać ok.10 minut, aż czosnek odda do oleju trochę aromatu.
Kiedy warzywa lekko ostygną, układać je na przemian w słoiku, przekładając zielem angielskim, listkami laurowymi, ząbkami czosnku i miniaturowymi suszonymi ostrymi papryczkami (peperoncino, chili) - zalać rozgrzanym olejem.
Można też dodać świeże lub suszone zioła.
Słoik zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na kilka dni do lodówki.
Używać jako przekąskę lub dodatek do kanapek, pizzy, zapiekanek, makaronu.