Grillowane udka kurczaka marynowane w przyprawie do żeberek Prymat

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Udka kurczaka z patelni grillowej są równie smakowite i aromatyczne, jak z grilla ogrodowego. Dzięki marynacie z przyprawą Prymat mamy taki smakowy efekt. Często dodaję przyprawy np. do mięs do innych gatunków, polecam takie zamiany, przyprawa do żeberek Prymat smakuje z drobiem wyśmienicie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Przyprawa do żeberek z miodem Prymat

    1 opakowanie
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    0.7 szklanki
  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • ogórki gruntowe

    6 sztuk
  • Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat

    1 opakowanie
  • jogurt naturalny

    380 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • biały ocet winny

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Grillowane udka kurczaka marynowane w przyprawie do żeberek Prymat foto

Przyprawę do żeberek z miodem Prymat (całe opakowanie) i łyżeczkę czosnku suszonego Prymat wsypać do miski, wlać olej rzepakowy i dobrze wymieszać. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym udka kurczaka przeciąć na dwie części: podudzie i pałkę, a następnie włożyć do marynaty, dobrze natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Krok 2 - Grillowane udka kurczaka marynowane w przyprawie do żeberek Prymat foto
Patelnię grillową posmarować olejem i bardzo mocno rozgrzać, na patelni ułożyć skórką do góry porcje kurczaka i na dużym ogniu zrumienić z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i pod przykryciem grillować na średnim ogniu do miękkości mięsa, następnie bez przykrycia grillować na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Grillowane udka kurczaka marynowane w przyprawie do żeberek Prymat foto

Sos sałatkowy czosnkowy Prymat, cukier, czosnek suszony Prymat oraz ocet wymieszać ze startymi, obranymi ogórkami na tarce (grubsze oczka) i jogurtem naturalnym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat