Grillowane tofu i ziołowe kartofle z ognia okraszone wielobarwną sałatką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Słysząc propozycję grilla większości osób na myśl od razu nasuwają się kiełbaski czy karkówka. Pragnę pokazać, jak ciekawie i bardzo prosto przyrządzić posiłek zniewalający z nóg prawdziwych mięsożerców. Sycące tofu, sałatka ze świeżych warzyw i chrupiące kartofle z dodatkiem ulubionego sosu, mniam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynowane tofu wędzone:

  • tofu

    36 dag
  • oliwa extra virgin

    2 duże łyż.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 duża łyż.
  • Grill - przyprawa klasyczna

    1 duża łyż.
  • sos sojowy

    2 duże łyż.
  • zioła kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka

Ziołowe kartofle z ognia:

  • kartofle

    1.5 kg
  • przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 duża łyż.
  • oliwa extra virgin

    2 duże łyż.
  • pieprz zielony Prymat

    1 łyżeczka

Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw:

  • szpinak baby

    15 dag
  • kiełki brokuła

    0.5 dag
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    20 dag
  • kukurydza konserwowa

    15 dag
  • prażone ziarna słonecznika

    2 garście
  • ciecierzyca ugotowana

    3 garście
  • sos sałatkowy włoski Prymat

    1 opakowanie
  • koperek świeży

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak przygotować tofu, kartofle i sałatkę?

Kroimy kostkę tofu na dowolnej wielkości kawałki (u mnie były to dość grube paski). Do miseczki bądź głębokiego talerza wlewamy oliwę, przyprawy i obtaczamy w marynacie tofu. Wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Obieramy kartofle, kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Rozkładamy kartofle na tacy, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i mieszamy by każdy kawałek był dobrze pokryty olejem i przyprawami. Wrzucamy tak przygotowane kartofle na ogień grilla, ogniska bądź w domu do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Trzymamy tak długo, aż skórka będzie mocno zarumieniona a w środku będą miękkie.

Zabieramy się za sałatkę. Do dużej miski wrzucamy szpinak, kiełki, pomidorki pokrojone na pół bądź ćwiartki, ogórka, kukurydzę. Ciecierzycę wykładamy na parę minut na ruszt grilla lub do piekarnika, by ta stała się bardziej chrupka. Kiedy cieciorka się ostudzi dorzucamy do sałatki wraz z ziarnami słonecznika, koperkiem świeżym i sosem sałatkowym. Mieszamy i odstawiamy, by za moment móc podać wszystko razem.

Zamarynowane tofu wykładamy na ruszt grilla bądź na patelnię grillową i trzymamy tak długo aż skórka stanie się chrupiąca i przybierze barwy złotej.
Wykładamy wszystko na talerz, podając z ulubionym sosem. Może być to ketchup, sos czosnkowy, musztarda, czy BBQ i próbujemy póki gorące! Smacznego.
Pilandia
Tofu można trzymać tak długo na ruszcie / na patelni grillowej jak to tylko możliwe. Najlepiej smakuje kiedy skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca a w środku mięciutka, i delikatna struktura, pachnąca wędzonką. Będzie wtedy smakować praktycznie jak prawdziwe mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat