Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane tofu i ziołowe kartofle z ognia okraszone wielobarwną sałatką

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Słysząc propozycję grilla większości osób na myśl od razu nasuwają się kiełbaski czy karkówka. Pragnę pokazać, jak ciekawie i bardzo prosto przyrządzić posiłek zniewalający z nóg prawdziwych mięsożerców. Sycące tofu, sałatka ze świeżych warzyw i chrupiące kartofle z dodatkiem ulubionego sosu, mniam!

Składniki:

Marynowane tofu wędzone:

tofu 36 dag
oliwa extra virgin 2 duże łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 duża łyż.
sos sojowy 2 duże łyż.
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka

Ziołowe kartofle z ognia:

kartofle 1.5 kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 duża łyż.
oliwa extra virgin 2 duże łyż.
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw:

szpinak baby 15 dag
kiełki brokuła 0.5 dag
ogórek zielony 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 20 dag
kukurydza konserwowa 15 dag
prażone ziarna słonecznika 2 garście
ciecierzyca ugotowana 3 garście
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie
koperek świeży 1 sztuka

Porada

Tofu można trzymać tak długo na ruszcie / na patelni grillowej jak to tylko możliwe. Najlepiej smakuje kiedy skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca a w środku mięciutka, i delikatna struktura, pachnąca wędzonką. Będzie wtedy smakować praktycznie jak prawdziwe mięso.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane tofu i ziołowe kartofle z ognia okraszone wielobarwną sałatką

Jak przygotować tofu, kartofle i sałatkę?

1
Kroimy kostkę tofu na dowolnej wielkości kawałki (u mnie były to dość grube paski). Do miseczki bądź głębokiego talerza wlewamy oliwę, przyprawy i obtaczamy w marynacie tofu. Wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
2
Obieramy kartofle, kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Rozkładamy kartofle na tacy, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i mieszamy by każdy kawałek był dobrze pokryty olejem i przyprawami. Wrzucamy tak przygotowane kartofle na ogień grilla, ogniska bądź w domu do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Trzymamy tak długo, aż skórka będzie mocno zarumieniona a w środku będą miękkie.
3

Zabieramy się za sałatkę. Do dużej miski wrzucamy szpinak, kiełki, pomidorki pokrojone na pół bądź ćwiartki, ogórka, kukurydzę. Ciecierzycę wykładamy na parę minut na ruszt grilla lub do piekarnika, by ta stała się bardziej chrupka. Kiedy cieciorka się ostudzi dorzucamy do sałatki wraz z ziarnami słonecznika, koperkiem świeżym i sosem sałatkowym. Mieszamy i odstawiamy, by za moment móc podać wszystko razem.

4
Zamarynowane tofu wykładamy na ruszt grilla bądź na patelnię grillową i trzymamy tak długo aż skórka stanie się chrupiąca i przybierze barwy złotej.
5
Wykładamy wszystko na talerz, podając z ulubionym sosem. Może być to ketchup, sos czosnkowy, musztarda, czy BBQ i próbujemy póki gorące! Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak