Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa

Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Nadziane na szpikulce kawałki soczystego, kruchego łososia z cytrusową nutą, owinięte delikatną, chrupiącą cukinią, w towarzystwie słodkiego, egzotycznego ananasa to moja propozycja dietetycznego, grillowanego dania z rybą w roli głównej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łosoś filet

    500 g
  • cukinia

    2 szt.
  • ananas

    1 szt.
  • zioła prowansalskie

    1 szczypta
  • sól morska Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty

Marynata:

  • olej

    2 łyżki
  • pomarańcza

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • listki kolendry

    1 garść
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól morska Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marynata:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać ze sobą, dodać olej, posiekaną kolendrę, otartą skórkę z pomarańczy, szczyptę gałki muszkatołowej i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
2. Łososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę i zalać marynatą. Marynować około 1 godzinę.
3. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić po długości w plastry za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plastry oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kostki łososia zawinąć w plastry cukinii.
4. Ananasa obrać ze skóry, wyciąć twardy środek, a resztę pokroić na duże kostki (takie jak łososia).
5. Tak przygotowane składniki kolejno naprzemiennie nabijać na patyki do szaszłyków: łosoś zawinięty w cukinię, ananas, łosoś zawinięty w cukinię, ananas i łosoś zawinięty w cukinię.
6. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową przełożyć łososiowe szaszłyki i smażyć z każdej strony około 4-5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat