Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa
1. Marynata:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać ze sobą, dodać olej, posiekaną kolendrę, otartą skórkę z pomarańczy, szczyptę gałki muszkatołowej i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
2. Łososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę i zalać marynatą. Marynować około 1 godzinę.
3. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić po długości w plastry za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plastry oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kostki łososia zawinąć w plastry cukinii.
4. Ananasa obrać ze skóry, wyciąć twardy środek, a resztę pokroić na duże kostki (takie jak łososia).
5. Tak przygotowane składniki kolejno naprzemiennie nabijać na patyki do szaszłyków: łosoś zawinięty w cukinię, ananas, łosoś zawinięty w cukinię, ananas i łosoś zawinięty w cukinię.
6. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową przełożyć łososiowe szaszłyki i smażyć z każdej strony około 4-5 minut.