grillowane steki z tuńczyka w marynacie pomarańczowo-sojowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ketjap manis

    100 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z limetki

  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • papryczka chili

    0,5 sztuki
  • tuńczyk

    2 (steki)
  • sok pomarańczowy

    100 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy i limonki. Do soku dodajemy ketjap manis (może być zwykły sos sojowy, ale wtedy warto dodać łyżeczkę melasy bądź syropu klonowego), oliwę z oliwek.

Papryczkę chilli kroimy drobno - z pestkami jeśli wolicie ostrzejsze smaki, bez pestek uzyskamy łagodniejszy efekt. Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Dodajemy do marynaty.

Steki wkładany do woreczka strunowego lub miseczki, wlewamy marynatę i odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Steki wyjmujemy z marynaty i układamy na grillu. Grillujemy 5 minut z jednej strony, smarujemy marynatą i przekładamy na drugą stronę na kolejne 5 minut.

Tym razem użyłam grilla elektrycznego, ale można też użyć patelni grillowej lub tradycyjnego grilla. Ważne by lekko go natłuścić i dobrze rozgrzać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 25.06.2013 08:45
świetny przepis
Ola1984 24.06.2013 22:39
Fantastyczne danie, marynata ze słodkim sosem sojowym i świeżym sokiem z pomarańczy musi smakować wyśmienicie :)
owca441 24.06.2013 21:09
rybka jak marzenie
joanna__s 24.06.2013 20:46
Sprawia naprawdę pyszne wrażenie. Trzeba się kiedyś pokusić o taki stek.
danusia19671 24.06.2013 20:27
Pychota, palce lizać
gotujebochce 24.06.2013 19:22
super smakowity przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat