Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grillowane steki z tuńczyka w marynacie pomarańczowo-sojowej

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ketjap manis 100 ml
oliwa 1 łyżka
sok z limetki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
papryczka chili 0,5 sztuki
tuńczyk 2 (steki)
sok pomarańczowy 100 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: grillowane steki z tuńczyka w marynacie pomarańczowo-sojowej

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy i limonki. Do soku dodajemy ketjap manis (może być zwykły sos sojowy, ale wtedy warto dodać łyżeczkę melasy bądź syropu klonowego), oliwę z oliwek.

Papryczkę chilli kroimy drobno - z pestkami jeśli wolicie ostrzejsze smaki, bez pestek uzyskamy łagodniejszy efekt. Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Dodajemy do marynaty.

Steki wkładany do woreczka strunowego lub miseczki, wlewamy marynatę i odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Steki wyjmujemy z marynaty i układamy na grillu. Grillujemy 5 minut z jednej strony, smarujemy marynatą i przekładamy na drugą stronę na kolejne 5 minut.

Tym razem użyłam grilla elektrycznego, ale można też użyć patelni grillowej lub tradycyjnego grilla. Ważne by lekko go natłuścić i dobrze rozgrzać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.06.2013 08:45
świetny przepis
Ola1984 24.06.2013 22:39
Fantastyczne danie, marynata ze słodkim sosem sojowym i świeżym sokiem z pomarańczy musi smakować wyśmienicie :)
owca441 24.06.2013 21:09
rybka jak marzenie
joanna__s 24.06.2013 20:46
Sprawia naprawdę pyszne wrażenie. Trzeba się kiedyś pokusić o taki stek.
danusia19671 24.06.2013 20:27
Pychota, palce lizać
gotujebochce 24.06.2013 19:22
super smakowity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak